top of page

Maria har de senaste 15 åren lagt ned hela sin kreativitet o själ i sin trädgård där hon skapar utifrån de förutsättningar som finns. Hon använder naturmaterial och återanvänder det hon kan. Hon bor på en liten gård och det är ett outsinligt arbete att hålla det hela igång. Är det inte ladutaket som behöver repareras så är det något annat men hon ser det inte som ett "arbete", -Det är bara roligt!

 

-Hon har återanvänt teglet från ladutaket, krossat det med hammare och använt som marktäckare i stenpartiet.

 

-Plockade stenar från dikeskanter och skog har hon murat in som avgränsning mellan gräsmatta och rabatter (det ska vara praktiskt oxå så hon kan köra med gräsklipparen).

Hon håller MURNINGSKURSER i sin trädgård.

 

- Hon har murat/skapat en damm i 3 nivåer på berget där Hyddan är byggd.

- Solfångare där allt tappvarmvatten värms från solen från feb-okt.

 

- Efter ett besök i Thailand för många år sedan ville hon ha en "Hydda". En god vän sa att efter gammalt använde man Vass som takmaterial, så mamma undersökte saken, på biblioteket etc.

Sagt o gjort, under vintertid på isen skördades det Vass på Mälaren o Tämnaren som sedan rensades på logen. En hemmakonstruerad vävstol gjordes där hon väver Vassmattorna, måttanpassade till där det ska användas.

-"Jag måttar hur stor den ska vara, lägger in en beställning till mig själv o så så väver jag den"

Vassen ligger i 3 lager med takpapp mellan. (Min farbror som är byggmästare tillfrågades men sa att det inte skulle gå att konstruera den enligt min mammas önskemål. Men hon har en känsla för vad som kan fungera och den genomfördes efter hennes idé med lyckat resultat. Min farbror säger "Jag förstår inte HUR hon lyckats, det borde inte gå! Men hatten av, det blev ju fantastiskt fint"

Hyddan har blivit en Oas i hennes trädgård men en damm i 3 nivåer o sittplatser där man lätt blir sittande o bara njuter av porlet och lugnet.

 

De träd som växer på hennes skog är långsam växt skog som huggs ned o transporteras ( jodå, hon hanterar motorsågen med glans!) till lagårdsbacken. Hit anlitar hon en man med ett mobilt sågverk som sågar upp hennes timmerstockar. De yttersta bakarna och de okantade brädorna är något som hon använder som byggmaterial i trädgården till: Altaner, markterasser, odlingslådor, staket etc.

 

Hon är självförsörjande med sin ekologiska köksträdgård där hon odlar : vitlök, lök, morötter, potatis, rödbetor, dill, persilja, ruccola, spenat, sallad, rädisor, pumpa etc.

 

I sitt Uterum 5 x 10 m som sitter ihop med bostadshuset har hon en vinranka med små söta röda druvor och ett Fikonträd ( som nästan växer henne "ur huset") som ger stor skörd av fikon på hösten. Här odlar hon oxå massor av tomater. Stora fina rosbuskar och en Mahonia som just nu blommar så en honungsdoft fyller uterummet.

 

Varje år har hon något nytt projekt på gång och det mest fantastiska som jag beundrar henne för är att det inte stannar bara vid ideér utan att hon genomför sina projekt, det det blir verkligen fint.

Inte fint på något "tjusigt sätt", i den bemärkelsen att hon åker till trädgårdsbutiken o köper vackra saker som pryder trädgården med utan att hon skapar med det hon har o det förutsättningar som finns.

 

Hon kan inte göra några ritningar utan hon börjar med projektet och sedan "är hon bara" i det flödet och jobbar steg för steg. Löser problemen som uppkommer o jobbar vidare tills det är färdigt, vilket kan vara dagar eller veckor senare, inget projekt är omöjligt.... Hon har en fantastisk känsla för materialen, skönheten och det praktiska seendet som behövs för genomförandet.  

 

Hon har en helhetssyn på liv o hälsa, man behöver balans i livet mellan arbete o återhämtning samt natursköna platser att vistas i. Alla har vi behov av att leva i samklang med naturen och att finna glädjen till livet vilket hon önskar visa med sin trädgård.

 

 

bottom of page